Istutusastiat – eleganssia ja kestävyyttä kaupunkiympäristöön

Töölö, HELSINKI. Corten-Carpinus 1400 x 1400 x 800

Kaupunkiympäristön vihreyttäminen ja kaunistaminen on taitolaji, jossa jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä. Istutusastiat ovat olennainen osa tätä prosessia, tarjoten kasveille paitsi kasvualustan, myös tuoden esteettistä arvoa ympäristöön. Havenon istutusastiat yhdistävät kestävyyden, monipuolisuuden ja tyylikkyyden, tarjoten ratkaisuja niin yksityiskäyttöön kuin julkisiin tiloihinkin. 

Tässä blogitekstissä esittelemme tärkeimpiä asioita, jotka tulee ottaa huomioon sopivaa istutusastiaa valitessa.  

Istutusastian materiaalilla on merkitystä 

Istutusastiavalikoimassamme on valittavana kolme eri materiaalia; uniikki ja äärimmäisen kestävä corten-teräs, tyylikäs ja elegantti alumiini sekä edullinen ja kestävä lujitemuovi. Jokaisella materiaalilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja vahvuutensa, jotka vaikuttavat siihen, mihin ympäristöön kukin niistä soveltuu parhaiten. 

Corten-teräksestä valmistetut istutusastiat ovat äärimmäisen kestäviä ja helppohoitoisia. Ne eivät naarmuunnu tai lommoonnu, minkä ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti riskialttiisiin kohteisiin. Kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fosforilla niukasti seostetun Corten-teräksen pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapen ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros, mikä antaa istutusastialle uniikin ruosteisen värin, jonka sävy voi vaihdella merkittävästikin pinnan kosteuden mukaan. Materiaalin pintakerroksen naarmut peittyvät itsestään ajan kanssa, minkä ansiosta corten-teräksiset istutusastiat ovat todella helppohoitoisia.

Alumiininen istutusastia on ihanteellinen valinta arvokkaampiin ympäristöihin, kuten arvokiinteistöihin, hotelleihin, kauppakeskusten edustalle sekä kattoterasseille. Alumiini on materiaalina kestävä, mutta esimerkiksi Corten-teräkseen verrattuna se on kuitenkin alttiimpi vaurioitumaan. Siksi alumiiniset istutusastiat kannattaakin sijoittaa hieman suojaisempaan ympäristöön, jossa ne ovat suojassa mahdollisilta kolhuilta. Alumiiniset istutusastiamme ovat saatavilla lähes kaikissa RAL-väreissä, minkä ansiosta ne saadaan istumaan saumattomasti erilaisiin ympäristöihin.

Lujitemuovinen istutusastia on edullinen ja kestävä valinta. Lujitemuoviset istutusastiat valmistetaan korkealaatuisesta läpivärjätystä lujitemuovista. Monissa malleissa on vakiona kestävä EPS-eriste. Lujitemuovisen istutusastian pinta ei ole yhtä sileä kuin alumiinisen istutusastian, mikä tekee siitä alttiimman likaantumiselle ja vesitahroille. Tästä syystä lujitemuoviset istutusastiat ovat erinomainen valinta esimerkiksi yksityiskäyttöön, kotipihalle ja liikekiinteistöihin, missä niitä on helppo hoitaa säännöllisesti. Läpivärjäyksen ansiosta lujitemuovi on alumiinia anteeksiantavampi naarmuuntumiselle. Lujitemuovisissa istutusastioissa ei ole reikiä pohjassa, minkä ansiosta ne soveltuvat myös sisätiloihin. Astioiden pohjissa on kuitenkin valmiina paikat vedenpoistoreikien poraamista varten, jolloin ne soveltuvat myös ulkokäyttöön. 

Mikä on sopivan kokoinen istutusastia? 

Istutusastian valinnassa on tärkeää ottaa huomioon kasvien tarpeet. Riittävä tila on avainasemassa, kun halutaan varmistaa kasvien terve kasvu, kehitys ja pitkäikäisyys. Istutusastian syvyyden tulee olla riittävä, jotta kasvit juurtuvat kunnolla sekä saavat riittävästi ravinteita ja vettä. Kasvien istutussyvyyksien lisäksi on hyvä huomioida salaojituskerros, joka vie kasvualustasta vähintään 5–10 cm. 

Kesäkukat, jotka tuovat väriä ja eloa kaupunkiympäristöön, vaativat yleensä noin 10–15 cm syvyyden, jotta niiden juuret mahtuvat kasvamaan ja saavat tarpeeksi tilaa. Puut, jotka tarjoavat varjoa ja vihreyttä, vaativat syvemmän istutuskuopan, tyypillisesti 50–60 cm pienille puille ja jopa 1–2 metriä suuremmille lajeille. Perennoilla kasvusalustan syvyys vaihtelee lajikohtaisesti 20 ja 100 cm:n välillä, ja se on syytä tarkastaa istutussuunnitelmaa tehtäessä. Köynnökset, jotka tuovat korkeutta ja rakennetta puutarhaan, vaativat tyypillisesti vähintään 50 cm syvän kasvualustan, jotta niiden juuret voivat levitä ja tukea kasvin pystysuuntaista kasvua.  

Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia lukuja, sillä tarkat istutussyvyydet vaihtelevat kasvilajin ja kasvuolosuhteiden mukaan. Valitsemalla oikean syvyyden istutusastiaan varmistat, että kasvisi saavat parhaat mahdolliset olosuhteet kukoistaa ja tuoda iloa ympäristöönsä. 

Kasvualusta on kasvien hyvinvoinnin perusta 

Kasvualustan laatu on ratkaisevassa asemassa kasvien terveyden ja elinvoiman kannalta. Oikeanlainen kasvualusta ei ainoastaan tue kasvien juuristoa, vaan myös varmistaa ravinteiden, veden ja ilman optimaalisen saatavuuden. Sopiva kasvualusta on hyvin vettä läpäisevää ja kivennäismaapitoista, mikä estää kasvien ”hukkumisen” liialliseen veteen. Istutusastian vedenpoisto on aina varmistettava. Tästä syystä jalattomissakin istutusastiamalleissamme on pienet jalat, jotka takaavat, ettei astia ole suoraan kosketuksissa maahan. Pohjattomien astioiden kohdalla on huolehdittava siitä, että kasvualustan alla oleva maa on hyvin vettä läpäisevää.  

Kaikki istutusastiamme voidaan varustaa altakastelujärjestelmällä, joita on saatavilla niin vakiokokoisina kuin räätälöitynä ratkaisuina. Altakastelujärjestelmä varmistaa, että kasvit saavat tasaisesti vettä juurilleen, mikä on erityisen tärkeää kaupunkiympäristössä, jossa luonnollinen veden saanti voi olla rajoitettua. Eroosionsuojausmenetelmiä käsittelevässä aiemmassa blogikirjoituksessamme esittelemämme innovatiivinen LITE-NET Bio 1 -kastelu- ja ilmastusverkko sopii erityisesti nimenomaan istutusastioihin vesi- ja ilmavarastoksi.  

Havenolta istutusastiaratkaisut tilaan kuin tilaan 
 

Vakiomallisten istutusastioiden lisäksi meiltä on mahdollista tilata omien mittojen mukaan niin yksittäisiä istutusastioita kuin laajempia korotettuja istutusalueita. Eri materiaalikohtaiset värivaihtoehdot, istutusastioihin lisättävät jalka- ja pyörävaihtoehdot sekä räätälöidyt altakastelusäiliöt takaavat, että meiltä saat sopivat istutusastiaratkaisut tilaan kuin tilaan ja ympäristöön kuin ympäristöön.

Tule tutustumaan istutusastioihin Viherpäiville 
 

Haveno on mukana Viherpäivät- ja tekniikka -tapahtumassa Jyväskylän Paviljongissa 14.-15.2.2024. Messuosastollamme pääset tutustumaan istutusastiamallistoomme sekä keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa siitä, miten valitset parhaat vaihtoehdot juuri sinun tarpeisiisi. Kun valitset Havenon istutusastian, voit olla varma, että saat tuotteen, joka yhdistää kestävyyden, tyylikkyyden ja käytännöllisyyden.